LuxeLife

Dennis Parren’s Colorful Lighting Installations for Saint-Etienne

Dennis Parren creates colourful lighting )

 

Installations formed by blending colored lights, and a lamp based on jellyfish were produced by Dutch designer Dennis Parren for the Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2015. Three projects by Studio Dennis Parren were installed at the Puits Couriot Parc-musée de la Mine – an historic mining site that has been turned into a museum and public park in Saint-Etienne, central France.

Shown as part of the city’s 9th biennial design earlier this year, all of the designs built on Parren’s work with controlled RGB lighting – using red, blue and green LEDs to create multi-colored patterns and shadows on surfaces where the light overlaps in different combinations. He has previously produced a lamp and a light bulb that cast colored shadows using a similar technique.

For his Gradient installation, colored lights and white light were projected at slightly different angles onto a surface of protruding white polystyrene shapes with round bases and a pair of slanted faces that joined along the top. Each of the faceted forms was angled differently from its neighbors, so the blend of colored light changed gradually across the floor as different surfaces picked up and reflected different projections.

The LEDs were slowly rotated so different overlaps of the RGB combinations were created on the surfaces, causing an effect that made the colors appear to flow across the spiky carpet. Parren used exactly the same lighting technique for another installation called Reflections, which replaced the polystyrene shapes with more angular and uneven forms made from the material.

Zigzagging ridges laid out horizontally in arrangements parallel and perpendicular to one another were designed to trap the colored light and reflect it multiple times between the surfaces. The amplified reflections formed color gradients on each of the planes, which again shifted when the LEDs were rotated.

http://www.dezeen.com/

 

Dennis Parren creates colourful )

Gradients-Reflections-Dotted-Lamp-Studio-Dennis-Parren_dezeen_468_2

Gradients-Reflections-Dotted-Lamp-Studio-Dennis-Parren_dezeen_468_4

Gradients-Reflections-Dotted-Lamp-Studio-Dennis-Parren_dezeen_468_9

Wearable, Edible Design

 

 

Using 3d printing, laser cutting, and CNC technologies, TourDeFork designs easy and accessible DIY projects which can be downloaded for free from the monthly Italian magazine CASAfacile’s website and taken to the nearest FABlab to be transformed into real objects.

 

The collection includes laser cut acrylic rings which you can decorate with fruit, sweets, or any other delicious treats of your fancy. Desserts and fruits become precious jewels to be put on proud display. And when you’re done playing dress up, don’t fret… your midnight snack is ready to be eaten and enjoyed, without waste.

 

FIFT, a Japanese design studio from Okayama, captures the idea of wearing what you love and makes you happy in each moment with the “pick a jewel” collection. Hidden in your daily life, are jewels to add to your lifestyle.

 

Katsunari Igarashi and Asami Igarashi, who launched in 2008, have found the perfect way for one to constantly customize their own jewelry. By designing theses effortlessly chic clips, you can find anything from freshly cut herbs, cherries, or citrus rinds to dangle from your ears. Not only can you add a splash of color to your outfit… but a natural fragrance as well.

 

 

 

 

 

 

 

 

source: design-milk.com

Carolina González Vives inflatable Pods

 

Among the vast sprawl of buildings in Madrid, there is one particular rooftop that displays a series of inflatable pods. Sited on the rooftop of Casadecor and designed by Carolina González Vives, the project is called ‘Cloud Observatory’ where the balloon-like pods are carefully thought-out mechanisms acting as cooling devices. Maintaining the cloud and sky theme, the space has been decorated with the printed cloud tiles and mirrors. Decoratively interesting, the pods are more sustainable and cheaper in comparison to air conditioning and also act as subtle space dividers while providing shade. The lightweight constructions were conceived through the exploration of air, water and evaporation and are able to float due to the air density.

 

 

 

 

 

photography by Nacho Uribe Salazar, source: designboom.com

Canvas Seating- A Mind Blowing Award Winning Design by YOY

 

A Tokyo-based design studio YOY, founded by Naoki Ono and Yuki Yamamoto, have drawn a lot of attention with their extraordinary design named “Canvas” on the design scene since Innermost launched the product in Autumn 2013. Canvas has been exhibited at some of the industry’s most relevant trade fairs including Maison et Objet in Paris, Light+Building in Frankfurt, Design Junction and Salone Satellite in Milan, ICFF in New York, not to mention other fairs. Canvas gives a false appearance of a 2- dimensional flat image leaning against a wall but serves as a seating, leaving a surreal impression of sitting on a flat image. The frame is made of wood and aluminium and covered with an elastic fabric that can withstand the weight of a person. This clever design could become a highly useful feature in space-deprived interiors. Canvas Seating won The Design For Asia Award in 2014.

 

 

 

 

 

 

Sources: Innermost.com, maxytendance:com, designcollector.com, archiproducts.com, vertigohome.com

Polish Architects Connect Two Offices with Grassy Walkway

 

The isolation from nature, sunlight and fresh air that many of us experience in offices can make working in them depressing and tiring. Zalewski Architecture, a Polish architecture firm, has created a quirky concept that aims to solve all of this – a narrow, winding outdoor walkway that connects offices, allowing workers to go for a walk on its green, grassy surface.

 

The design is suspended over a courtyard, supported on all sides. The narrow walkway creates a fun, winding grassy path but also serves another purpose – at only 80cm (31in), it minimizes the amount of sunlight that the walkway blocks from the courtyard below. The reflective underside also helps blur the walkway’s lines for viewers looking up at it from below.

 

 

source: demilked.com

Amazing Modern Maze: Dystopian Steel Labyrinth Installation

 

This steel labyrinth looks like something left behind after the production of a dystopian film, its irregular grid of steel rising and falling onto the concrete surface outside Belgium’s C-mine art center. Designed by Gijs Van Vaerenbergh, the maze is an immersive experience in what the artist sees as architecture in its essential form: “a composition of walls that define spaces.” Made of 186 tons of metal, the installation features vertical surfaces towering over 49 feet in the air to properly disorient visitors.

 

Entering the maze, you pass through a series of geometric doorways cut into the steel, including a sphere, a cylinder and a cone. Depending on where you are in the maze, these cut-outs might offer a tiny glimpse of what’s on the other side of a wall, or open to reveal a succession of similar cut-outs passing all the way through the installation.

 

The steel, and how it is cut and arranged, offers a unique architectural visual that changes according to your perspective, shifting from abstract lines into distinct geometries and sometimes creating optical illusions that make you uncertain whether you’re looking at a two-dimensional or three-dimensional surface.

 

A nearby installation of antique mine shafts offers a different way to experience the maze: from above. You can pass through it as an active participant, and then view it as a whole, taking in its complexities from a more detached bird’s eye view.

 

 

 

 

 

source: weburbanist.com

OPA’s Casa Brutale Lets You Live on the Edge

Casa Brutale gives us wall-to-wall water and concrete set into cliffs above the Aegean Sea in what OPA promises will be a literally ground-breaking development.

 

Unclad and simple, the house is all about modesty, making no impact on the landscape beyond a surface swimming pool and a set of steps. Descending these steps, though, brings you to the entire point of this home; an enormous glass facade set flush into the cliff face, bringing an incredible view of the Aegean Sea to the entire residence. Upping the stakes, the living quarters are topped with a skylight that turns out to be, in fact, the swimming pool – made of reinforced glass, it functions as the only other window in the house, diffusing the sunlight to soften the hard surfaces of the building itself and giving you views that could plausibly claim to be 100% water.

 

With jaw-dropping features like these, OPA chose to keep the rest restrained. Simple, raw concrete surfaces and slabs set off by aged wood and steel form the rest of the project, placing an open living area around the main stairs and a master bedroom on the mezzanine floor, making the incredible water views perfectly visible from the bed, which is also made of cast concrete. The whole thing is cooled by the landscape and the swimming pool, thanks to the design’s clever twist – aside from the big chunk of rock removed from the cliff, there’s very little impact on the landscape.

 

An inverted Casa Malaparte – brutalist, plain concrete mixed with water, light and rock – OPA says that their concept “seeks for an investor or an ambitious owner to finance its construction.”

 

 

 

 

 

Humanoid Columns to Support Modern Skyscrapers for 10,000 years

 

A graduate from the architecture of the Royal College of Art, Alice Theodorou, presented her proposal for the Mount Pleasant Mail Centre where architectural style makes the most important feature of any structure. Theodorou has adopted some of the oldest architectural elements in his building project aiming to provide the highest possible durability of the structure. Incorporated inside the modern lines, atlantes and caryatids- the supportive columns in the form of large male and female figures will replace the traditional architectural framework.

 

According to Theodorou,  her project “The Future Will Just Have To Wait” will be build to outlive all possible challenges that London could face in this century  and remain standing as a testament to our civilisation and of the world that we know.

 

 

 

source: dezeen.com, curbed.com

The New House of Dior in Seoul

 

The new Christian Dior’s Flagship store in Seoul, South Korea, is the work of French architect Christian de Portzamprac and Peter Marino who designed the interior. The boutique is spread inside a six storey building whose shape was inspired by Dior’s haute couture.

 

Christian de Portzamprac explains his vision: “I thought about the movement of the fabrics, the weaving effects, and I created a facade that would explore these elements. This white softness is like the couturier’s toile when he’s at work. It has a sense of movement that plays with light. This sculptural suppleness was my starting point.”

 

The interior decor made of wood, leathers, lacquers, sensual weaves and innovative melanges distinguishes the feminime character and House’s signature style. The highlight of the interior is the curving staircase envisioned as an unfurling ribbon that guides shoppers to the upper level to reveal the newest women’s and men’s departments.

 

Besides the fashion house, the House of Dior includes an exhibition place and a Dior Café  situated on the top floor. The Café is run by a famous pastry Chef Pierre Hermé  who has developed an exclusive menu for the House.

 

 

 

 

 

source: pursuitist.com 

Richard Meiers’s opens a Musem in New Jersey dedicated to his own work

 

A renowned American architect Richard Meier is celebrating 50 years of architectural practice and has opened a New Museum  in New Jersey to share his broad collection of project models with the public. Besides various building models from the 1960’s to the present,  Richard Meier Model Museum also permanently exhibits architect’s paintings, sculptures, and collages.

 

The museum space is spread over 15000 square feet and includes a distinguished area that stores 1000 exhibits of books and magazines from Meier’s personal library. One of the most engaging exhibits in the museum is the large scale model of Getty  Center in Los Angeles, which was Meier’s most ambitious project , whose construction lasted for fifteen years. Other displays include Ara Pacis Museum in Rome, the High Museum in Atlanta, the Perry Street Towers in New York, as well as unbuilt competition proposals for the World Trade Center Memorial, the New York Avery Fisher Fall, and the Bibliothèque Nationale de France.

 

When designing the Museum setting, Meier’s aim was to convey his obsession with natural light, which he always considered to be as equally important as any building material. Meier is famous for being the youngest architect to receive Pritzker Prize award in 1984 at the age of 49.

 

 

 

 

 

 

source: archdaily.com, richardmeier.com