LuxeLife

Dust by Sibling- An Innovative Multi-Sensory Concept Store in Melbourne

 

 

Dust is a new concept of retail experience presented by Australian Design Studio Sibling in Melbourne. At a recent Australian Interior Design Awards Dust received the Premier Award for Australian Interior Design and the Retail Design Award while Sibling received the Emerging Interior Design Practice Award.

 

This new multi-sensory concept store was inspired by its trademark, the Golden ratio.

 

The store is divided into two areas. Customers first enter the physical zone where they can experience the material impressions of the products like color and texture.  Then follows  the encounter with the digital zone where they use a tablet to customize their garments that are made on site.

 

The backdrop of the space is made by matrix-type metallic frameworks whereas the setting is enhanced by mirrored reflections, custom scents,  spatial sounds, animated screens and illuminated installations.

 

 

 

source: siblingsnation

Sydney Opera House Finally in Possession of Le Corbusier’s Wool Tapestry

 

In 1958, a year after  Danish architect Jørn Utzon won the international competition for the  Sidney Opera House,  he acquired the wool tapestry from the famous architect Charles-Édouard Jeanneret-Gris, known as Le Corbusier. A 6.5 sq.m. tapestry, Les Dés Sont Jetés (The Dice Are Cast) involved the city features and architectural details of the planned Opera House.

 

Utzon and his wife thanked  Le Corbusier  for the tapestry in a beautiful letter they wrote in 1960.  Part of the letter said:
“For quite some time we have intended to write to you again in order to tell you how extremely happy we are for your wonderful tapestry. It is a daily source of delight and beauty not only for ourselves and our children but for all our friends and guests, too.

 

In 1966, a year after Le Corbusier`s death, Utzon quit the Opera House project dissatisfied with the Australian authorities who wanted to decorate the interior quickly and on a low-cost . Sydney’s Opera House was opened in 1973, but without  Le Corbusier’s tapestry or Utzon’s interior design.

 

Utzon was re-engaged by the Opera House Trust in 1999 when he completed the plans and design principles for the evolving building in collaboration with his son Jan.

 

Now, 57 years after  Utzon’s work on this project and 7 years after his death, his dream will be accomplished and Le Corbusier’s tapestry will finally be placed where it should have been all these years.

 

The Sydney Opera House bought the tapestry from the Danish auction house Bruun Rasmussen during the auction of Utzon’s art collection. The tapestry cost more than $400,000 and the  money donated by philanthropists made this purchase possible.  From now on it will hang in the main box office foyer of the Sydney Opera House.

 

sources: goldmarkart, srh.com.au

Mecenat Art Museum / Naf Architect

 

Designed by Naf Architect & Design, the Mecenat Art Museum in Hiroshima is owned by painter Kanji Kato and was designed to house the work of Kato’s teacher, Japanese painter Kakudo Goami, and introduce Goami’s art work to a greater public. Goami’s artworks are studies in the variables of light – and the architect worked to create spaces which would show the works in a way to reflect this. The concrete structure is designed to eliminate interior columns and include open corners to maximize space and light – the surfaces are linked to create a sound structure with the sense of origami folds. As the location is in an older part of the city, the museum lights create an unexpected beacon at night and the building has become an instant landmark.

 

 

 

 

photos: Noriyuki Yano sources: evolo, archdaily

Zaha Hadid’s interpolation at St. Anthony’s College

 

A world famous British architect, Zaha Hadid, designed the New Middle East Centre at St. Anthony’s college at University of Oxford. According to the words of Dr. Eugene Rogan, the director of Middle East Centre, Hadid was the perfect choice for the project as she is one of Britain’s most acclaimed architects with the Middle East roots – which goes along with the Centre’s vision. The Building is designed in recognizable Hadid style and it is strongly contrasting the existing Victorian architecture, but at the same time it mirrors the surroundings with its reflective surface.

 

The curved structure clad in stainless steel creates a tunnel that connects two buildings and it intentionally protects an existing sequoia tree. Oak Veneer timber panels and unfinished precast concrete dominate the High-end interior while  25 skylights ensure plenty of daylight.

 

The new 1127 square meters building doubles the space of the Centre and includes a lecture theater, a gallery, a library and archive reading rooms. The building was named Investcorp, by its investor.

 

 

 

 

Anon Pairot Promotes Sustainability by Turning Cassava Waste into Penta Lamp


Cassava is one of the crops that is being cultivated the most in Thailand and during certain times of the year, farmers face an excessive supply of it, causing a huge amount of waste and pollution. Wanting to find a solution to this problem and a use for all this wasted material, designer Anon Pairot created ‘Penta’, a pendant lamp that carries an esthetic value and is environmentally friendly.

 

‘Penta’s has a Pentagon shape (hence the name) that not only creates a strong structure, but reflects the shape of a cassava leaf as well. More strength is added by processing the material with a hi-pressure vacuum, where its fiber becomes solid and rigid, possessing a very interesting translucent effect while having little weight. The ‘penta’ production process generates zero waste and every defective part can be reprocessed and blended into a new lamp.

 

The best part of the cassava material is that it can be 100% recyclable and no chemical wastes are left behind. Furthermore, in suitable conditions, the material can be naturally decomposed within 2-3 weeks. With a product like the ‘penta’ lamp, Anon Pairot provides customers with sustainable lifestyle products.

 

 

source: designboom

The Chicago Horizon Pavilion by Studio Ultramoderne Opens on The Shores of Lake Michigan

 

The pavilion named Horizon, designed by architecture studio Ultramoderne, won the Chicago Lakefront Kiosk Competition as a part of inaugural Chicago Architecture Biennale. The structure is designed by Aaron Forrest and Yasmin Vobis in collaboration with structural engineer Brett Schneider. It is located in Millennium Park on Chicago’s waterfront, and it is made of the largest possible square timber ( 56 foot by 56 foot) that can be transported in one piece.

The pavillion, built by using cross-laminated timber (CLT), which is a durable engineered wood made of layers and layers of lumber glued together at right angles, is dominated by a 17m large roof structure supported by only 12 slender columns. The inspiration for the pavilion came from several buildings made by Modernist architect Ludwig Mies van der Rohe and his experiments with flatness, like in the S R Crown Hall located at the nearby Illinois Institute of Technology. The Chicago Horizon offers amazing views from the elevated viewing platform;. towards Lake Michigan and Chicago’s skyline of skyscrapers.

 

 

 

 

source: dezeen

A new artificial skylight system

 

A team of  scientists at Insubria University in Como, Italy have developed an artificial skylight system  to  imitate daylight. Imagine – the ability to create a ‘sunny sky’ in any environment.
The inventors are presenting the possibility of ‘sunlight’ in underground spaces, museums, hospitals, stores, offices – impacting all types of windowless spaces to create the impression of ‘infinite space’ and to better visual and psychological conditions.
CoeLux has the potential to affect SAD – Seasonal Affective Disorder – a form of depression common in North Europe during the long winter nights, offering an alternative to phototherapy (using single lamps to light dark spaces). Three different settings mimic sunlight of different geographical lighting scenes – Nordic environments, the Mediterranean and the Tropics.

 

source: dailymail

 

Virtual Reality Changes the Face of Architecture

 

Virtual reality will soon become almost indistinguishable from the real world. Based in Shoreditch, East London, Inition specializes in using new technologies such as virtual reality to create a range of experiences and installation, and noted that virtual reality has finally got to the point where the experience matches people’s expectations.

 

The studio has been working with the developer version of Oculus Rift, a virtual reality headset that was announced on the crowd-funding website Kickstarter in 2012.

 

The Oculus Rift was sort of the poster child for virtual reality. It is a seven-inch mobile phone-type screen and two lenses. It’s that simple.

 

The developer version of Oculus Rift has a very low-resolution screen, but with the pixel density of mobile phone screens rapidly increasing, it won’t be long before virtual reality becomes as life-like as the real world.

 

“We’re going to see this year a headset where it’s starting to get quite difficult to distinguish whether you’re actually wearing a headset or not,” claims the developers of the Oculus. “When we start to get super-high-resolution headsets with the type of display technology that we’re seeing on the market now, it’s going to blur the line between what is reality and what is virtual.”

 

 

source: dezeen

The Warp- A New Attraction And the Viewing Point As a Part of a Post-Earthquake Reconstruction in Yunnan

 

A little mountain town Ludian in a Chinese province Yunnan, was damaged by earthquakes in 2012 and 2014. As a part of post-earthquake reconstruction, architects and professors at the University of Hong Kong, John Lin and Olivier Ottervaere, with the help of first year architecture students have built the platform named Warp-  a 130 m long elevated viewing point which will also serve as a roadside market and the meeting point.

 

The hilly form of the wooden platform, very steep and curved, is designed to blend in and imitate the landscape, providing two mirrored areas in its shape, high and low, envisioned to be used for viewing and resting. Long steps along the structure’s base will entirely be used as a fruit market for selling local products as well as a meeting point for town’s residents, mostly composed out of Muslim population.

 

This project is the third and the last in a series of three wooden structures build in Yunnan province by two architects in a post-earthquake experimental project; The Pinch, The Sweep and The Warp.

 

 

 

source:domusweb

TreexOffice Changing the Perspective of the Workplace

 

A temporary pop-up coworking space build around a tree made for business people and creative workers in London’s Hoxton Square Park offers a new concept of working environment, one that is closer to nature.

 

TREExOFFICE is designed by Natalie Jeremijenko in collaboration with artists Shuster + Moseley, architects Tate Harmer and briefing architects Gensler from Londn’s Tate Harmer studio.

 

Made of compressed paper, see-through plastic and translucent polycarbonate it allows views to the park and the greenery. The roof is translucent, so the sunlight is pouring in and provides plenty of daylight for the working area instead of the fluorescent lighting. The exterior of TreeXOffice reflects the surrounding area and blends into the environment.

 

Eight workspaces in the TREExOFFICE are available for businesses, creative workers and community groups to hire for the next seven months. It is equipped with a power supply and WiFi and can host small meetings or intimate events.

 

“The innovative design of the TREExOFFICE will provide a space not only where people can work and meet, but also to interact with the natural environment,” said health, social care and culture councillor Jonathan McShane, describing it as “a vastly different experience from working in a modern office”.

 

 

sources: cbc.ca, urdesignmag, dezeen