LuxeLife

Frank Lloyd Wright’s Sturges House – A Los Angeles Architectural Icon

 

We were thrilled to have the chance to explore this iconic building last weekend during an open house – the property is up for auction, the first time on the market in almost 50 years.

 
Commissioned by a young engineer who saw Wright’s work in  a magazine, the property has been called ‘the redwood stealth bomber’ and ‘a symbolic abstraction of the machine age through the eyes of a craftsman’.

 
Designed and built in 1939 – the only structure in Southern California built in the modern style Wright called Usonian design conceived as affordable housing for the US middle class – the one-story residence is just 1,200 square feet but features a 21-foot panoramic deck.  Wright hired renowned modernist architect John Lautner to oversee the concrete, steel, brick and redwood construction.

 

 

 

 

 

 

 

 

The Bauhaus #itsalldesign- A Major Bauhaus Retrospective on Show in Vitra Museum

 

The Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Germany, is hosting a major exhibition with a comprehensive work of the Bauhaus art and design school, one of the most influential cultural institutions of the 20th century.  The show titled The Bauhaus #itsalldesign, covers a range of disciplines including design, architecture, art, film and photography.  Significant pieces by Wassily Kandinsky, Walter Gropius, Marianne Brandt, Ludwig Mies van der Rohe and others, including pieces that have never been exhibited before can be seen in Vitra Museum by the end of February.  The exhibition is divided into four areas; the opening part examines the historical context of Bauhaus, following with little-known design items and the theme of space, with the focus on the individuals who contributed to the school’s design approach, and the last area explores communication including typography, film and photography.  The highlights of the show are Walter Gropius’ 1919 Manifesto, a Ludwig Mies van der Rohe armchair with U-shaped metal arms, and Josef Albers’ 1923 Park stained glass panel.  Also, the show includes work of contemporary artists influenced by Bauhaus movement, including Konstantin Grcic’s Pipe table and chair, Opendesk’s Edie stool and Front Design’s Sketch furniture.

 

 

 

 

source: dezeen.com

 

Australian firm John Wardle Architects developed an Inaugural Summer Architectural Commission for the National Gallery of Victoria (NGV) in Melbourne that offers civic space for performances, workshops, shade and retreat. A nine-meter high and 21 meters long vibrant pink pavilion shaped to pay homage to the iconic Sidney Myer Music Bowl in Melbourne was inspired by CJ Dennis’s poem I Dips Me Lid, released to commemorate the opening of the Sydney Harbour Bridge in 1932.

 

“An iconic Melbourne building, that is an amazing, graceful, exuberant and incredibly innovative piece of civic design of that era,” John Wardle about Sydney Myer Music Bowl.

 

The structure made of steel and timber features 1,350 colorful hand-folded petal shaped pieces of polypropylene in bright pink, orange and purple that produce a radiant shade from the sun and glowing light by night. The lightweight form of the structure was developed by using 3D modeling along with leading engineering and fabrication techniques. The pavilion will be displayed in NGV International’s Grollo Equiset Garden by May 1st, 2016.

 

 

 

source: designboom.com

The Creek Show in Austin, Texas

 

 

The Waller Creek in Austin, Texas,  is a 2.4 km waterway that used to flow trough the downtown practically invisible to the residents, moreover, with years, the creek faced pollution and periodic flooding. To turn the Waller Creek into an important downtown’s feature and the integral part of the city, the Waller Creek Conservancy launched the Creek Show in 2014, which is an annual program where a group of local architects, designers, and artists create temporary installations along the waterway.

 

The second edition of the Creek Show that took place from November 12-21, 2015, included five light-based installations each using light to create interactive experiences. One of the artists, Luke Savisky, created a project to vitalize a pedestrian underpass by setting up a system that allows passersby to interact with a camera, then distorting and projecting the images onto the vault of the underpass. Other projects included installations based on dynamic ecology, pollution, etc. Specht Harpman Architects created the installation called Volume, based on the fact that the creek draws the attention of the public only when the water level rises, and it becomes a flooding hazard. Architects created an installation where a gentle flow of water continuously falls from an 80-foot steel channel suspended above the creek. Lighting rakes the limestone wall behind and highlights the individual droplets falling in against it.

 

 

 

 

 

Renzo Piano plans second London Skyscraper with the aim to revitalize Paddington area

 

Three years after completing the 300-metres-high Shard tower at London Bridge station, a world famous Italian architect, Renzo Piano has proposed a project for his second monument worthy London skyscraper, a 224-metre cylindrical structure that is supposed to redevelop  Paddington.

 

“It is a fantastic location, but it is stuck in a Fifties time-warp. We intend to create a place for people to go, where they will want to live, work, eat and shop”, said the architect.” We believe this exciting proposal will tap into the potential of Paddington and will prove to be a major catalyst for the continuing enhancement of the area, especially Praed Street – in much the same way that The Shard did for London Bridge.”

 

The 65 storey glass skyscraper will make the fourth tallest building in London, and it will house offices, restaurants, cafes and 200 homes. The proposed structure already carries a tag ”the skinny Shard.”

 

 

 

source: dezeen.com

The NEW TIME Wall Clock by Veronika Szalai probably doesn’t need “handle with care“ label

 

The NEW TIME wall clock designed by Veronika Szalai is made of cotton fibre and metal, and it can be folded and crumpled without losing its function. This clock is distinguished by longevity and easy maintenance while allowing its owner to shape it as he wishes. Packed as a bed sheet, it is surely one of the most creative wall clock designs recently.

 

 

 

 

source: designmilk.com

Studio Fink Covers Museum Courtyard with Colored Astroturf

 

Studio Fink recently installed sections of Renaissance paintings mounted onto angular planters along with a colorful temporary landscape at a Bergamo gallery.

 

Studio Fink’s Palma de Vecchio Popup Square was created at the Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo (GAMeC) in northern Italy, to accompany a 100-day exhibition of Renaissance paintings by Italian artist Palma il Vecchio.

 

The paintings have been brought together on loan from international institutions including the National Gallery in London, the Hermitage in St Petersburg and the Philadelphia Museum of Art, as well as major Italian museums including the Uffizi in Florence, the Galleria Borghese in Rome, and the Gallerie dell’Accademia in Venice.

 

Led by artist Peter Fink, the studio transformed the museum’s “bleak, unforgiving” concrete courtyard into a brightly colored landscape using astroturf.

 

Influenced by the vibrant hues in Palma il Vecchio’s paintings, Fink wanted to create a space for visitors to interact before and after seeing the exhibition.

 

The enclosed area is divided into two main sections colored blue and orange, while pink planters covered in the same material are dotted around the space.

 

Copies of portions of some of the most recognizable paintings in the exhibition are mounted on the angled sides of these raised elements.

 

The orange area is raised slightly higher than the blue section, connected by a set of shallow steps and a gentle slope.

 

The museum’s cafe – housed in an existing pavilion – spills out onto the orange turf with white tables and chairs provided for al-fresco dining.

 

Small pink stools offer additional seating, and visitors are also encouraged to rest on the sides of the planters.

 

 

 

 

 

 

source: dezeen.com Photography by Leonardo Tagliabue

Dennis Parren’s Colorful Lighting Installations for Saint-Etienne

Dennis Parren creates colourful lighting )

 

Installations formed by blending colored lights, and a lamp based on jellyfish were produced by Dutch designer Dennis Parren for the Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2015. Three projects by Studio Dennis Parren were installed at the Puits Couriot Parc-musée de la Mine – an historic mining site that has been turned into a museum and public park in Saint-Etienne, central France.

Shown as part of the city’s 9th biennial design earlier this year, all of the designs built on Parren’s work with controlled RGB lighting – using red, blue and green LEDs to create multi-colored patterns and shadows on surfaces where the light overlaps in different combinations. He has previously produced a lamp and a light bulb that cast colored shadows using a similar technique.

For his Gradient installation, colored lights and white light were projected at slightly different angles onto a surface of protruding white polystyrene shapes with round bases and a pair of slanted faces that joined along the top. Each of the faceted forms was angled differently from its neighbors, so the blend of colored light changed gradually across the floor as different surfaces picked up and reflected different projections.

The LEDs were slowly rotated so different overlaps of the RGB combinations were created on the surfaces, causing an effect that made the colors appear to flow across the spiky carpet. Parren used exactly the same lighting technique for another installation called Reflections, which replaced the polystyrene shapes with more angular and uneven forms made from the material.

Zigzagging ridges laid out horizontally in arrangements parallel and perpendicular to one another were designed to trap the colored light and reflect it multiple times between the surfaces. The amplified reflections formed color gradients on each of the planes, which again shifted when the LEDs were rotated.

http://www.dezeen.com/

 

Dennis Parren creates colourful )

Gradients-Reflections-Dotted-Lamp-Studio-Dennis-Parren_dezeen_468_2

Gradients-Reflections-Dotted-Lamp-Studio-Dennis-Parren_dezeen_468_4

Gradients-Reflections-Dotted-Lamp-Studio-Dennis-Parren_dezeen_468_9

Wearable, Edible Design

 

 

Using 3d printing, laser cutting, and CNC technologies, TourDeFork designs easy and accessible DIY projects which can be downloaded for free from the monthly Italian magazine CASAfacile’s website and taken to the nearest FABlab to be transformed into real objects.

 

The collection includes laser cut acrylic rings which you can decorate with fruit, sweets, or any other delicious treats of your fancy. Desserts and fruits become precious jewels to be put on proud display. And when you’re done playing dress up, don’t fret… your midnight snack is ready to be eaten and enjoyed, without waste.

 

FIFT, a Japanese design studio from Okayama, captures the idea of wearing what you love and makes you happy in each moment with the “pick a jewel” collection. Hidden in your daily life, are jewels to add to your lifestyle.

 

Katsunari Igarashi and Asami Igarashi, who launched in 2008, have found the perfect way for one to constantly customize their own jewelry. By designing theses effortlessly chic clips, you can find anything from freshly cut herbs, cherries, or citrus rinds to dangle from your ears. Not only can you add a splash of color to your outfit… but a natural fragrance as well.

 

 

 

 

 

 

 

 

source: design-milk.com

The Centennial Light Bulb Defies Time

 

A Fire Station at 4550 East Avenue Livermore in California, guards a special light bulb; a centennial light bulb that has been shining continuously since 1901. The bulb has been turned off just several times during its lifetime. It has been maintained by the Livermore-Pleasanton Fire Department for the last 40 years where it was relocated from the 2 miles away old fire department. During its relocation the bulb was off for 22 minutes, which was the longest time it had ever been deprived of power.

 

This Centennial light bulb is officially listed in the Guinness Book of World Records, Ripley’s Believe It or Not, and General Electric, who all agree that it is the longest-lasting bulb in the world.

 

The Centennial bulb was produced by Shelby; a company whose central focus was the durability of their products. The bulb’s longevity has been attributed to its low wattage, its perfect seal, not being turned off and on, and dedicated power supply.

 

 

 

Source via: centennialbulb.org