Inspiration

DPA Lighting – Illuminated Beauty for Mike Stoane Lighting Event

 

 

German designers Tommaso Gimigliano and Ingo Kalecinski of dpalighting won kudos for their entry in Mike Stoane’s Lighting ‘Park Event’. The annual London based event challenges design teams to use a box of mystery components – and their imagination – to create an illuminated object or fixture.

 
Using the available items including LED modules, Gimigliano and Kalecinski were able to create a battery-operated ‘wearable aura’ of light, bringing fashion and illumination together. The team designed their creation ‘The NeckLED’ to instill wellbeing and define the boundaries of a personal micro-cosmos of warmth and comfort.

 

 

 

Manyata Embassy Business Park

 

To the north of Bangalore, India, is Manyata Embassy Business Park, one of the largest operational technology and business parks in the country. With commercial, residential, hospitality and retail components, on-site facilities include a large sports complex and intra-city transportation. International lighting consultant group DPA Lighting Design developed and implemented a lighting plan for the entire site including the soft and hard landscaping, pedestrian and vehicular circulation, and building facades.

 
At the centre of the entrance plaza, greeting visitors to the site, sits the ‘Binary Sculpture’ artwork.
DPA worked closely with Indian multimedia artist Romicon Revola, to implement her vision of creating a sculpture whose form was expressed by concealed integrated lighting. The sculpture itself is a three-metre cube constructed from stainless steel, with each of the four visible faces featuring an array of 0 – 1 binary cut-outs, making reference to the IT nature of work of many of the park’s companies.

 
The programmable LED modules allow color, brightness and fade rate to be controlled for an almost endless number of visually dynamic effects to be created, resulting in a vibrant, eye catching piece of artwork.
Embassy Manyata has been awarded the Best IT Park Project by NDTV Property Awards and the Best IT Special Economic-Zone by Software Technology Parks of India (STPI).

 

 

Dust by Sibling- An Innovative Multi-Sensory Concept Store in Melbourne

 

 

Dust is a new concept of retail experience presented by Australian Design Studio Sibling in Melbourne. At a recent Australian Interior Design Awards Dust received the Premier Award for Australian Interior Design and the Retail Design Award while Sibling received the Emerging Interior Design Practice Award.

 

This new multi-sensory concept store was inspired by its trademark, the Golden ratio.

 

The store is divided into two areas. Customers first enter the physical zone where they can experience the material impressions of the products like color and texture.  Then follows  the encounter with the digital zone where they use a tablet to customize their garments that are made on site.

 

The backdrop of the space is made by matrix-type metallic frameworks whereas the setting is enhanced by mirrored reflections, custom scents,  spatial sounds, animated screens and illuminated installations.

 

 

 

source: siblingsnation

LAb[au]’s m0za1que – a Kinetic Light Art Installation

 
A permanent kinetic light art installation, ‘m0za1que’ is featured on the main wall of the entrance hall at Maison Mecatronique, Annecy-le-Vieux, France. Produced by Belgium-based agency LAb[au] the piece relates motion with color through the phenomena of light. The 3.4m x 6m wall is divided into 26 ×15 squares, where each of the 390 tiles is motorized by a linear actuator with a 10cm range. The individually controlled motion system creates three-dimensional reliefs of geometric patterns, which evolve following the logic of cellular automata. During the day the programmed motifs draw black shadows, while in the evening colored shadows appear. three light-projectors in primary colors of red, green, and blue create a uniform white illumination on the wall – the shadows in the tiles appear in the secondary colors of light. The colored illuminated surfaces appear and disappear according to the facade’s movement.

 

 

 

 

source: designboom, images: LAb[au]

Tangent’s Kihou Lighting Uses Liquid & Air Bubbles to Create Sublime Ambiance

 

Tangent Design is known for developing unconventional illumination systems, creating environments that result in sublime ambiances as evidenced in ‘Kihou’. The indirect lighting product uses two kinds of liquid and air bubbles to realize an effervescent effect of pulsating golden bulbs. A sticky medium fills a ceramic bowl, topped by a thin layer of black silicone oil outfitted by LEDs embedded at the bottom of the vessel. A small pump then pushes air upwards, making luminous bubbles rise from the dark surface. the combination of the viscous liquid, the lightness of the oil, the rhythm of the bubbles and the unexpected noise, results in a mysterious contrast between the golden light and black surface. ‘Kihou’ was part of the ’10/10′ exhibition curated by François Bernard at MODA International during Maison et Objet in Paris.

 

 

source: designboom

Swiss Students Design Wooden Floating Island for Lake Zurich Art Event

 

A group of talented Swiss students from ETH Zurich working with Studio Tom Emerson, have designed a that will be the centerpiece of Zurich’s 2016 Manifesta festival. A biennial celebration of contemporary art located on Lake Zurich, the Pavillon of Reflections, which will serve as the central node for the 100-day festival, will have an open-air cinema, LED screen, and an integrated swimming pool.

 

The wooden pavilion is a large, open-air structure designed to be a multifunctional floating platform. During the festival, it will be used as a community space for dialogue and reflection on the festival’s artwork. The wooden structure will have a giant LED screen, spectator seating, a swimming pool, and a bar. During the day, the pavilion will be used as an urban island for relaxing and swimming, while at night it will serve as a place for reflection on the displayed artworks.

 

Although the swimming pool may seem a bit out of sorts with the purpose of the pavilion, the swimming culture in Zurich, which dates back to ancient Roman settlements, is still quite prominent today. The pools or badis not only serve as community recreational meeting places, but also function as architectural monuments around the city. Accordingly, the pavilion, with its integrated swimming pool, will serve as the central activity center for Manifesta, providing space for “both encounters and education, a place for both passing the time with physical activity and with intellectual pursuits.”

 

Zurich will host the eleventh edition of Manifesta between the 11th of June and the 18th of September.

 

 

Sources: Archdaily, Images © ETH Studio Emerson

The Impressive Air France’s Boeing 777 Flies with JonOne’s Signature

 

John Andrew Perello known by the artistic name JonOne is a New York-born painter and graffiti artist of Dominican origin who was given an incredible opportunity to paint the newest Boeing 777 recently unveiled by the Air France to mark the company’s 80th anniversary. This is not the first collaboration between the artist and Air France and his fusion of original street art and painting is well known in France. At the beggining of 2015, after multiple international exhibitions, JonOne’s  painting “Liberté, Égalité, Fraternité” was inaugurated at the National Assembly, in the Salon des Mariannes and this painting even became the French stamp. For the past 80 years, Air France has had a special relationship with the contemporary art world collaborating with many contemporary artists;  Zao Wou-Ki, Jeff Koons, JonOne and others.  JonOne’s  exceptional work of art represents the French flag and symbolizes freedom while speaking the company’s slogan: Air France, France is in the Air. For one year, JonOne’s design will mark Boeing 777 traveling on a legendary route from Paris to New York.

 

 

 

 

sources: speerstra, design-hunting, airfrance

Schemata’s Jo Nagasaka Weaves Luminous Installation Using Optic Fibers

 

To celebrate the launch of Swedish textile company Kinnasand‘s new ‘ZOOM’ collection, Jo Nagasaka of Schemata Architects created a luminous installation presented at the brand’s showroom during the most recent Tokyo Design Week.

 
Composed of three tube-like forms, each one stands independently and have been crafted using a delicate white fabric from Kinnasand’s latest collection. Strands of optic fiber were woven into the fabric to highlight the transparency of the cylindrical structures to create three ‘loops’. This addition reinforced the overall surface strength, allowing the installation to produce a glowing effect, and stimulate a gentle, bouncing movement which effectively influenced the project’s name – ‘boingboing.’

 

 

 

 

source: designboom, images by nacasa & partners

Grow-On-Us Floating Landscape by Balmori Associates Installed on Gowanus Canal

 

‘Grow-On-Us’ is an experimental collaboration between New York-based Balmori Associates and the Gowanus Canal Conservancy. The project is an ongoing research program that focuses on cleaning water through phyto-remediation, desalination, and rainwater collection by means of irrigated, productive floating gardens. Balmori designed, fabricated, and launched the floating landscape in Brooklyn’s Gowanus Canal, one of the most polluted bodies of water in the United States.

 

‘Grow-On-Us’ is one in a series of ongoing projects that Balmori has designed to act as sponges for filtering and cleaning water, as well as providing small wildlife habitats within the NYC area. The floating landscape is composed of transformed metal culvert pipes. Each of the 54 test tubes isolate various plants (over 30 were selected), watering conditions (clean water through phyto-remediation, desalinate canal brackish water through evaporation and condensation and collect rainwater), and a variety of buoyant construction materials (coconut fibers, bamboo, mycelium, and matrix of recycled plastic).

 

The float has been monitored since its initial launch in mid September this year, and is being continually studied for viability. Researchers will also explore functions for ‘grow-on-us’ including its potential as a multi-functional green infrastructure: shoreline protection, biodiverse habitats, energy production, public space, etc. The project is currently funded through a US$20,000 grant received from the Cornelia & Michael Bessie foundation.

 

 

 

images by balmori associates inc

Zaha Hadid buries a museum in the peak of an Alpine mountain

 

London-based architect Zaha Hadid has completed a museum for renowned climber Reinhold Messner at the top of Alpine peak Mount Kronplatz, featuring underground galleries and a viewing platform cantilevered over a valley.

 

The Messner Mountain Museum Corones is the final installment in a series of six mountaintop museums built by Messner – the first climber to ascend all 14 mountains over 8,000 meters and to reach the summit of Mount Everest without additional oxygen.

 
Located 2,275 meters above sea level, in the heart of the popular Kronplatz ski resort in South Tyrol, Italy, the building exhibits objects, images and tools that tell the story of Messner’s life as a mountaineer.

 
Hadid designed the structure built into the side of the mountain, emerging only at certain points to offer specific views. Three large volumes appear to burst through the rock face, each featuring softly curved forms made from glass-reinforced fiber concrete. The first two form picture windows, framing views of the Peitlerkofel and Heiligkreuzkofel mountains, while the third is a balcony that projects out by six meters, offering visitors a view west towards the Ortler range.

 
More concrete forms emerge from the ground to create canopies that frame the building’s entrance. Zaha Hadid’s firm chose cast concrete to give the appearance of rock and ice shards, referencing the geology of the region. Glass-reinforced fiber concrete gives the building’s exterior a pale gray tone, while internally the panels become darker – intended to match the luster and tones of anthracite coal buried underground.

 
The walls of the building are between 40 and 50 centimeters thick in order to support the structure from the pressure of the surrounding earth, while the roof has thicknesses of up to 70 centimeters.
Inside, galleries are organized over three floors, connected by staircases that the firm described as being “like waterfalls in a mountain stream.”

 

 

 

 

 

source: dezeen