LUXE STUDIO

LAb[au]’s m0za1que – a Kinetic Light Art Installation

 
A permanent kinetic light art installation, ‘m0za1que’ is featured on the main wall of the entrance hall at Maison Mecatronique, Annecy-le-Vieux, France. Produced by Belgium-based agency LAb[au] the piece relates motion with color through the phenomena of light. The 3.4m x 6m wall is divided into 26 ×15 squares, where each of the 390 tiles is motorized by a linear actuator with a 10cm range. The individually controlled motion system creates three-dimensional reliefs of geometric patterns, which evolve following the logic of cellular automata. During the day the programmed motifs draw black shadows, while in the evening colored shadows appear. three light-projectors in primary colors of red, green, and blue create a uniform white illumination on the wall – the shadows in the tiles appear in the secondary colors of light. The colored illuminated surfaces appear and disappear according to the facade’s movement.

 

 

 

 

source: designboom, images: LAb[au]

A new artificial skylight system

 

A team of  scientists at Insubria University in Como, Italy have developed an artificial skylight system  to  imitate daylight. Imagine – the ability to create a ‘sunny sky’ in any environment.
The inventors are presenting the possibility of ‘sunlight’ in underground spaces, museums, hospitals, stores, offices – impacting all types of windowless spaces to create the impression of ‘infinite space’ and to better visual and psychological conditions.
CoeLux has the potential to affect SAD – Seasonal Affective Disorder – a form of depression common in North Europe during the long winter nights, offering an alternative to phototherapy (using single lamps to light dark spaces). Three different settings mimic sunlight of different geographical lighting scenes – Nordic environments, the Mediterranean and the Tropics.

 

source: dailymail

 

Virtual Reality Changes the Face of Architecture

 

Virtual reality will soon become almost indistinguishable from the real world. Based in Shoreditch, East London, Inition specializes in using new technologies such as virtual reality to create a range of experiences and installation, and noted that virtual reality has finally got to the point where the experience matches people’s expectations.

 

The studio has been working with the developer version of Oculus Rift, a virtual reality headset that was announced on the crowd-funding website Kickstarter in 2012.

 

The Oculus Rift was sort of the poster child for virtual reality. It is a seven-inch mobile phone-type screen and two lenses. It’s that simple.

 

The developer version of Oculus Rift has a very low-resolution screen, but with the pixel density of mobile phone screens rapidly increasing, it won’t be long before virtual reality becomes as life-like as the real world.

 

“We’re going to see this year a headset where it’s starting to get quite difficult to distinguish whether you’re actually wearing a headset or not,” claims the developers of the Oculus. “When we start to get super-high-resolution headsets with the type of display technology that we’re seeing on the market now, it’s going to blur the line between what is reality and what is virtual.”

 

 

source: dezeen

The Warp- A New Attraction And the Viewing Point As a Part of a Post-Earthquake Reconstruction in Yunnan

 

A little mountain town Ludian in a Chinese province Yunnan, was damaged by earthquakes in 2012 and 2014. As a part of post-earthquake reconstruction, architects and professors at the University of Hong Kong, John Lin and Olivier Ottervaere, with the help of first year architecture students have built the platform named Warp-  a 130 m long elevated viewing point which will also serve as a roadside market and the meeting point.

 

The hilly form of the wooden platform, very steep and curved, is designed to blend in and imitate the landscape, providing two mirrored areas in its shape, high and low, envisioned to be used for viewing and resting. Long steps along the structure’s base will entirely be used as a fruit market for selling local products as well as a meeting point for town’s residents, mostly composed out of Muslim population.

 

This project is the third and the last in a series of three wooden structures build in Yunnan province by two architects in a post-earthquake experimental project; The Pinch, The Sweep and The Warp.

 

 

 

source:domusweb

Tangent’s Kihou Lighting Uses Liquid & Air Bubbles to Create Sublime Ambiance

 

Tangent Design is known for developing unconventional illumination systems, creating environments that result in sublime ambiances as evidenced in ‘Kihou’. The indirect lighting product uses two kinds of liquid and air bubbles to realize an effervescent effect of pulsating golden bulbs. A sticky medium fills a ceramic bowl, topped by a thin layer of black silicone oil outfitted by LEDs embedded at the bottom of the vessel. A small pump then pushes air upwards, making luminous bubbles rise from the dark surface. the combination of the viscous liquid, the lightness of the oil, the rhythm of the bubbles and the unexpected noise, results in a mysterious contrast between the golden light and black surface. ‘Kihou’ was part of the ’10/10′ exhibition curated by François Bernard at MODA International during Maison et Objet in Paris.

 

 

source: designboom

TreexOffice Changing the Perspective of the Workplace

 

A temporary pop-up coworking space build around a tree made for business people and creative workers in London’s Hoxton Square Park offers a new concept of working environment, one that is closer to nature.

 

TREExOFFICE is designed by Natalie Jeremijenko in collaboration with artists Shuster + Moseley, architects Tate Harmer and briefing architects Gensler from Londn’s Tate Harmer studio.

 

Made of compressed paper, see-through plastic and translucent polycarbonate it allows views to the park and the greenery. The roof is translucent, so the sunlight is pouring in and provides plenty of daylight for the working area instead of the fluorescent lighting. The exterior of TreeXOffice reflects the surrounding area and blends into the environment.

 

Eight workspaces in the TREExOFFICE are available for businesses, creative workers and community groups to hire for the next seven months. It is equipped with a power supply and WiFi and can host small meetings or intimate events.

 

“The innovative design of the TREExOFFICE will provide a space not only where people can work and meet, but also to interact with the natural environment,” said health, social care and culture councillor Jonathan McShane, describing it as “a vastly different experience from working in a modern office”.

 

 

sources: cbc.ca, urdesignmag, dezeen

Diwali festival of lights

 

Diwali, festival of lights, is an ancient Hindu festival that takes place each year between mid-October and mid-November. Deepawali or Diwali is the largest, and the brightest of all Hindu festivals officially celebrated in Fiji, Guyana, India, Malaysia, Mauritius, Nepal, Singapore, Sri Lanka, Suriname and Trinidad and Tobago. The festival is marked for five days of celebration, whereas each day is distinguished by a different tradition.

 

Before the Diwali night people clean, renovate and decorate their houses with diyas, lamps and candles and create design patterns called rangoli on the floor using colored powders or sand. On the third night of Diwali, families gather in Lakshmi Puja, a traditional family prays to Lakshmi, a Hindu goddess of wealth and prosperity. The Lakshmi Puja is followed by mouth-watering feasts and fireworks.

 

The fourth day of Diwali, Padva is dedicated to wife–husband relationship, while Bhau-Beej, the last day festival is dedicated to sister–brother bond when brothers visit their married sisters who welcome them with love and a lavish meal.

 

 

 

source: national geographic

Urbane Kultur Adds Boomerang-shaped Extension to Domed Tournesol Swimming Pool

 

French architecture studio Urbane Kultur has refurbished and extended their dome-shaped swimming pool just outside Strasbourg, which is one of nearly 200 built around France in the 1970s. The Tournesol swimming pool was built in 1975 in Lingolsheim, just outside Strasbourg, but suffered from poor insulation and a cramped layout, with changing rooms around its perimeter. To rectify this, Strasbourg studio Urbane Kultur was commissioned to refurbish the building and add an extension at the side for new changing rooms and offices, freeing up space inside for two new swimming pools.

 

During the 1970s and early 1980s, 183 of the dome-shaped swimming pools were built in France. The design, by architect Bernard Schoeller, is one of a number commissioned by the French government to encourage more people to swim, following the country’s poor performance in the sport in the 1968 Olympics. Schoeller named the buildings Tournesol – or sunflower in English – and built them with a self-supporting steel-framed dome that allows for a large column-free space inside. They also feature two curved sliding panels so that one side of the building can be opened up in summer, inspired by the way sunflowers angle themselves towards the sun.

 

Some of the pools have since been refurbished, a few have been heritage-protected, and more than 40 have been closed, irreparably damaged, or demolished. Save for the steel frame, the concrete foundations, and the original 25-meter pool, the entire dome was rebuilt in order to improve its insulation. The exterior was then clad in black rubber and the interior was covered in white stretched canvas.

 

At the sides, where changing rooms and the entrance used to be, two new pools have been added. One has a water jet and a tidal swimming zone, and the other provides a paddling pool for infants. A curved section of glazing was also added at the side, where the previous entrance was, offering a view of a new landscaped courtyard outside. Beside the dome, a boomerang-shaped extension has been added, with a discreet corridor linking the two buildings. It replaces a car park and two box-shaped buildings that housed an equipment room and a lifeguards’ room.

 

The extension provides 1,190 square meters of new space, doubling the size of the complex. It houses offices and rooms for technical equipment in one wing, and showers and changing rooms in the other wing, and was clad in steel panels to provide subtle reflections of the surroundings. Urbane Kultur is now working on the refurbishment of another Tournesol swimming pool in Ferette, 154 kilometers south of Strasbourg, near the Swiss border.

 

 

 

 

 

source: dezeen, photos by Jean Baptiste Dorner & Urbane Kulturun

Accommodation inside the Bauhaus Dessau

 

Bauhaus,  a famous German Modernist design school that operated from 1919 to 1933 reconstructed its Studio Building dormitories for visitors, who can now spend a night in an authentic room and enhance their Dessau Museum experience.

 

Studio Building is the structure of 28 studio flats of about 24 squaremeters that was a residence of junior masters and promising students.  One room has been designed with authentic furniture following the original setting while others have been decorated and personalised with the design products of their former inhabitants, including Marcel Breuer, Josef and Anni Albers, Hannes Mayer and Joost Schmidt, Franz Erlich, Marianne Brandt and Gertrud Arndt.

 

Guest use communal bathrooms and showers just like the residents in the 1920s did. The room prices range from 35€ for single room to 60€ for double room on weekends.

 

 

 

 

 

 

source: bauhaus-dessau.de

Swiss Students Design Wooden Floating Island for Lake Zurich Art Event

 

A group of talented Swiss students from ETH Zurich working with Studio Tom Emerson, have designed a that will be the centerpiece of Zurich’s 2016 Manifesta festival. A biennial celebration of contemporary art located on Lake Zurich, the Pavillon of Reflections, which will serve as the central node for the 100-day festival, will have an open-air cinema, LED screen, and an integrated swimming pool.

 

The wooden pavilion is a large, open-air structure designed to be a multifunctional floating platform. During the festival, it will be used as a community space for dialogue and reflection on the festival’s artwork. The wooden structure will have a giant LED screen, spectator seating, a swimming pool, and a bar. During the day, the pavilion will be used as an urban island for relaxing and swimming, while at night it will serve as a place for reflection on the displayed artworks.

 

Although the swimming pool may seem a bit out of sorts with the purpose of the pavilion, the swimming culture in Zurich, which dates back to ancient Roman settlements, is still quite prominent today. The pools or badis not only serve as community recreational meeting places, but also function as architectural monuments around the city. Accordingly, the pavilion, with its integrated swimming pool, will serve as the central activity center for Manifesta, providing space for “both encounters and education, a place for both passing the time with physical activity and with intellectual pursuits.”

 

Zurich will host the eleventh edition of Manifesta between the 11th of June and the 18th of September.

 

 

Sources: Archdaily, Images © ETH Studio Emerson